Okategoriserade

Helikoptrar som är kända

När någon säger ordet helikopter frammanas nog två olika bilder. Dels en tungt lastad, maffig amerikansk arméhelikopter, en Mil Mi-24 Hind gunship, som Rambo blir jagad av i First Blood II. Dels en Bell 206 JetRanger, en av världens mest framgångsrika helikoptertyper och sinnebilden för hur en helikopter ser ut.

obamas helikopterObamas helikopter i Sverige

2013 skrevs helikopter historia i Stockholm när Obamas helikopter Marine One sågs flyga vid Gärdet i Stockholm vid hans statsbesök i Sverige. Modellen var en VH-60N Whitehawk som använts sedan 1988 och är en föregångare till de Blackhawk helikoptrar som det svenska försvaret köpt in under namnet Helikopter 16. Ofta när den amerikanska presidenten flyger så lyfter en hel grupp identiska helikoptrar samtidigt, men vid varje givet tillfälle kan endast en vara Marine One, nämligen den som han färdas i.

Rånet i Västberga

Annars finns Sveriges mest kända helikopter kanske lite överraskande i Tärnaby. Den turisthelikopter som nu används till att flyga turen Hemavan-Tärnaby med lasten full av turister är ingen mindre än den ”rånhelikopter” som 2009 användes vid det mest spektakulära rånet i svensk kriminalhistoria, då G4S värdedepå i Västberga rånades på 39 miljoner kronor med hjälp av en stulen helikopter. Man skapade historia genom att landa helikoptern på depåtaket.

Människans dröm att kunna flyga

Människans intresse för flygning och helikoptrar går långt tillbaka i tiden. Redan Leonardo da Vinci skissade på att bygga en helikopter men det skulle dröja till början av 1900-talet innan de första riktiga helikopterflygningarna lyckades. Resten är historia. Nu för tiden används ofta helikoptrar för att serva civilsamhället; ambulanshelikoptrar eller andra räddningshelikoptrar. Exempelvis är de mycket viktiga vid insatser mot skogsbränder.