Svenska flygets klimatpåverkan
Okategoriserade

Svenska flygets klimatpåverkan

Det råder inte längre någon tvekan om klimatförändringarna och varje land måste se över hur de kan minska sitt klimatavtryck. En faktor som det ofta pratas om är flyget och speciellt inrikesflygen i Sverige. Hur mycket påverkar det egentligen och vad kan vi göra i framtiden för att hjälpa jorden?

Flygskatt eller inte?

Ett förslag som ofta är på tapeten för att minska flygets klimatpåverkan är att införa en flygskatt. Det skulle alltså bli dyrare att köpa biljetter vilket förhoppningsvis får folk att tänka till. Oftast går det minst lika bra att ta tåget eller bussen, speciellt om du ska resa inrikes. Då hinner du dessutom se mycket mer av vårt avlånga land.

Så mycket påverkar flygtrafiken

Undersökningar visar att flyget har en lika stor påverkan gällande koldioxidutsläpp som hela personbilstrafiken. Därför är det väldigt viktigt att se över just flyget. Miljöpartiet är förmodligen det parti som driver denna fråga hårdast i riksdagen. De vill bland annat lägga ner Bromma flygplats och se till att alla avgångar i Stockholm sker från Arlanda. Det har dock inte blivit verklighet ännu.

Ta bort inrikesflygen helt

En annan lite mer drastisk åtgärd som även diskuteras i andra länder är att ta bort samtliga inrikesflyg och ersätta med kollektivtrafik. Det är en av anledningarna till att man vill bygga en höghastighetsbana för tåg i Sverige. Man måste även se till vad det innebär i form av förlorade jobb och annat. Dock finns det en vision om att minska flygningarna i landet.